fbpx

Pas koji se češe

Postoje brojni uzroci svraba kod pasa. Svi ponekad osetimo svrab i imamo potrebu da se počešemo, ali kada je svrab uporan ili je povezan sa oštećenjem kože ili opadanjem dlake potrebno je da Vašeg ljubimca odvedete kod veterinara. Kod pasa, povod za uporan svrab mogu biti paraziti na koži, gljivice, bakterije, alergija na hranu ili inhalacione alergene i hormonski poremećaji koji psa čine osetljivijim na sve ove uzročnike. Što se pas duže češe, veća je verovatnoća da napravi povrede na koži, što može dovesti do razvoja sekundarnih infekcija. 

Buve su glavni uzročnik dermatitisa kod pasa. One se lako dijagnostikuju i lako se mogu eliminisati. Buve izazvaju iritantan svrab, a njihova pljuvačka je jak alergen. Gubitak dlake, samopovređivanje i sekundarne infekcije su veoma česti simptomi. Buve prenose i crevne parazite. Da bi ovo sprečili, potrebno je da Vašeg ljubimca redovno štitite preparatom protiv buva.

Inhalacione alergije (atopije) su drugi najčešći uzrok svraba kod pasa. Ove alergene je često teško eliminisati, zato što se nalaze u vazduhu. Atopija je primarni faktor u mnogim poremećajima na koži. Kao tretman mogu se koristiti antihistaminici i kortikosteroidi. Alergijsko testiranje i desenzibilizacija se preporučuju kako bi se smanjila upotreba lekova koji mogu imati nuspojave.

Šuga je parazitska bolest koja se manifestuje intenzivnim svrabom kože, a izaziva je šugarac . Na osnovu simptoma može se posumnjati na šugu, ali konačna dijagnoza se postavlja na osnovu testa koji se izvodi skarifikacijom ( grebanjem) kože i posmatranjem uzorka pod mikroskopom. Za tretman ovih parazita može se primeniti kupanje posebnim preparatima ili injekciona terapija.

Gljivična infekcija kože manifestuje se opadanjem dlake, crvenilom kože i svrabom. Kada su simptomi blagi, lokalni tretman antimikotičnim krmama može pomoći, ali kada je u pitanju generalizovana infekcija najčešće su potrebni oralni lekovi i kupanje sa antimikotičnim šamponom.

Jedan od najčešćih uzročnika gljivične infekcije pasa je Malassezia. Koža zahvaćena ovom gljivicom ima specifičan miris na buđ, postaje hiperpigmentisana i zadebljala. U terapiji se mogu koristiti antimikotični lekovi i šamponi, ali ova infekcija skoro uvek nastaje kao posledica hormonskog poremećaja ili primarnog alergijskog dermatitisa.

you