fbpx

Šta ako ne putujete sa psom?

Često se suočavamo sa odlukom šta da radimo sa psom kada je potrebno da negde otputujemo. Da li je u hotelu dozvoljeno da dovedemo psa? Da li je komšija tinejdžer dovoljno odgovoran da daje terapiju mom starijem psu? Što ako mom ljubimcu bude potrebna hitna intervencija dok sam ja na putu? Pansion za pse može, u nekim okolnostima, biti bolji izbor od putovanja sa kućnim ljubimcem ili ostavljanja psa sa prijateljem. Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju pri izboru pansiona i određena priprema koju bi trebalo da ispoštujete pre nego što ostavite Vašeg ljubimca u pansionu. 

Pre nego što izvršite rezervaciju pansiona trebalo bi da odete da pogledate kakvi su uslovi. Pogledajte da li su boksevi dovoljno prostrani i čisti, da li postoje odrovarajuće ležaljke za spavanje i činije sa čistom vodom, da bi Vaš ljubimac imao odrovarajući tretman dok ste Vi daleko. Psi se obično lako prilagode novim uslovima, ako dobiju potrebnu negu. Pansion bi trebalo da rezervišete unapred, ponekad i šest meseci pre Vašeg planiranog odmora.

Ako Vaš ljubimac dobija neku terapiju, važno je da ne zaboravite da pripremite lekove koje bi trebao da dobija dok Vi niste tu. Proverite da li su bočice jasno obeležene i da li u njima ima dovoljno lekova za ceo boravak u pansionu. Najbolje bi bilo da ukratko napišete režim ishrane i davnja terapije za Vašeg ljubimca i da to uputstvo ostavite osoblju pansiona. Takođe, trebalo bi da ostavite i broj telefona Vašeg veterinara da biste bili sigurni da će, ako bude bilo potrebno Vaš pas dobiti odgovarajuću terapiju dok ste Vi odsutni. Ako je potrebno da ostavite ljubimca koji ima ozbiljne probleme u radu srca ili bubrega, trebalo bi da mu obezbedite smeštaj u veterinarskoj klinici koja pruža usluge pansiona sa stalnim nadzorom za ovako osetljive ljubimce.

Pitajte osoblje pansiona da li je potrebno da Vi donesete ležaljku, igračke i posude za hranu i vodu ili oni imaju svoje. Lepo je kada pas dok je u pansionu ima nešto svoje iz kuće, ali često se dešava da se to isprlja i ipak završi na pranju. Psi obično, dok su u pansionu nemaju tendenciju da se igraju sa svojim igračkama od kuće. Ako donosite nešto od Vaših stvari, uvek postoji mogućnost da budu oštećene ili izgubljene.

Veoma je važno da Vašem ljubimcu dok je u pansionu obezbedite hranu koju je navikao da jede. Često se dešava da psi u ovim uslovima dobiju proliv izazvan promenom hrane. Stres usled promene okruženja može doprineti pogoršanju simptoma i dovesti do toga da Vaš pas postane ozbiljno bolestan. Ne pakujte puno poslastica za Vašeg ljubimca, posebno ne nešto što mu nikada pre niste davali. Prekomerno hranjenje značajno doprinosi nastanku problema sa varenjem.

Da biste smanjili anksioznost usled razdvajanja, psa možete odvesti u pansion na dan kada planirate da pakujete stvari za put. Pakovanje za osetljive pse može predstavljti veliki stres.

you