fbpx

Štene koje raste kao siroče

Briga o štenetu koje je siroče, posebno ako je novorođenče, zahteva veliku predanost i ne bi je trebalo olako shvatati. Biće potrebno mnogo vremena i pažnje da bi se štenetu omogućila pravilna ishrana i da bi bilo zdravo. Potrbno je da se štene hrani na svaka dva do tri sata tokom dana i par puta tokom noći sve dok ne napuni bar 3 do 4 nedelje. Takođe, potrebno je da se čisti bar jednom dnevno kako bi se sprečilo da nastane infekcija kao posledica zaprljanosti urinom i izmetom. Podizanje šteneta koje je siroče je ozbiljan posao, ali i veoma prijatno iskustvo. Najjača veza se stvara kada se životinja hrani na ovaj način u tako osetljivom periodu života. 

Vrlo mladi štenaci su osetljivi na gubitak toplote zbog njihovog nedovoljno gustog krzna i slabog kretanja. Kutija u koju ćete staviti toplu prostirku biće dobra kućica za štene. Rektalna temperatura manja od 35 stepeni je opasno niska. Otkucaji srca se usporavaju, a organi za varenje se “isključuju”. Štene u ovakvom stanju bi moralo postepeno da se zagreva u periodu od 1 do 2 sata kako bi se sprečio šok i eventualna smrt. Boce sa toplom vodom ili termofor mogu da se postave ispod polovine kutije, ali važno je da ima dovoljno prostora da štene može da se pomeri ako mu je vruće. Previše prostirki, otežaće štenetu kretanje i smanjiće mu mogućnost da prilagodi temperaturu.

Psi su sisari, pa štenci nakon rođenja ne mogu da jedu čvrstu hranu i potrebno im je da sisaju. U idealnom slučaju, ako druga kuja prihvati štene siroče , ono će dobiti kolostrum kojeg nema u zamenama za mleko. Kolostrum sadrži antitela koja će štititi štene od zaraznih bolesti sve dok ne bude dovoljno staro za primanje vakcine. Nikada ne ostavljajte štene bez nadzora sa surogat majkom. Ako odbije štene, može se desiti da ga ubije.

Zamene za mleko možete naći kod veterinara ili u prodavnicama hrane za ljubimce. Potrebno je da se zamena za mleko zagreje na temperaturu tela i da se pomoću flašice da štenetu. Pre nego što date mleko, važno je da prvo proverite temperaturu, da se ne bi desilo da slučajno opečete štene. Na flašici bi trebala da bude cucla sa rupom dovoljne veličine da štene može neometano da pije mleko.Štene hranite na svakih 2 do 3 sata i jednom ili dva puta tokom noći, ako je aktivno i cvili. Da bi štene moglo da mokri i defecira potrebna je nežna stimulacija perinealne regije, a nakon toga bi ga trebalo očistiti sa toplom vodom i mekanom krpom ili vatom. Ako mala količina mleka izlazi iz nosa, štene pije previše brzo. Ako mu dajete da pije sporije, a mleko se i dalje pojavljuje, štene možda ima rascep nepca. U ovoj situaciji trebalo bi da ga odnesete kod veterinara.

Ako je potrebno da kupate štene koristite blagi šampon za štence ili hipoalergijski šampon i toplu vodu. Važno je da ne dopustite da se štene previše ohladi.

Štene bi trebalo da dobija na težini i da napreduje. Ako niste sigurni, konsultujte se sa veterinarom. Štenci često imaju crevne parazite i zato je potrebno uraditi dehelmintizaciju. U uzrastu od 3 do 4 nedelje, možete početi da uvodite čvrstu hranu. Hrana mora biti potopljena u zamenu za mleko ili u vodu, da bi bila mekana. Možete da koristite i hranu za štence u konzervama.

Štenci bez roditelja su veoma osetljivi na bolesti. Držite ih u kući, bez kontakta sa drugim psima da biste smanjili rizik od infekcije. Štene može da primi prvu vakcinu u uzrastu od 6 nedelja, a ako želite da ga udomite to možete učiniti kada napuni 7-8 nedelja.

you