fbpx

Pas nije krava!

Vaš pseći saputnik očigledno nije krava, tako da ćete možda biti zbunjeni kada ga vidite kako jede travu. Možda ste čak zabrinuti. Da li je gladan? Da li mu je dosadno? Da li je bolestan? Hoće li jedenje trave ga povrediti?
Prvo, budite sigurni da niste sami koga ovo pitanje brine, pogotovo ako pas jede travu i nakon toga povraća..
Pika (Pica) je tehnički izraz za poremećaj koji se karakteriše jedenjem stvari koje nisu hrana. Ponekad pica ukazuje na to da Vaš pas ima neku vrstu nedostatka u ishrani, iako je to često jednostavno znak dosade, naročito kada ga praktikuju štenad i mlađi psi.
Psi koji jedu travu su prilično česti ( zabeleženo je kod divljih pasa ) i ovaj oblik pike obično ne uzrokuje previše problema. Zapravo, bi trebalo napraviti razliku između grickanja i jedenja trave.

Zašto je moj pas jede travu?
Postoji mnogo razloga zbog kojih Vaš pas može pasti travu.
Neki naučnici smatraju da se psi okrenu jedenju trave kada se ne osećaju dobro kao način izazovu povraćanje i zatim se bolje osećaju. Drugi osporavaju ovu ideju, jer smatraju da psi nisu dovoljno pametni da znaju kako da smire uznemireni stomak.
Dokazi sugerišu da većina pasa koji jedu travu nisu unapred bolesni, ili barem ne izgledaju tako. Zapravo, manje od 10% pasa izgleda da je bolesno prije jedenja trava, prema zapažanju njihovih vlasnika. I konzumiranje trave obično ne dovodi do povraćanja – manje je od 25% pasa koji redovno povraćaju travu nakon paše.
Drugi predloženi razlozi zbog kojih Vaš pas može da jede trave uključuje poboljšanje varenja, lečenje crevnih parazita

ili ispunjavanje nekih nezadovoljavajućih potreba za hranom, uključujući potrebu za vlaknima. Postoji izveštaj o minijaturnoj pudlici koja je jela trava i nakon toga povraćala svaki dan sedam godina. Tri dana nakon što je veterinar psa stavio na dijetu sa visokim vlaknima, vlasnik je izvestio da je pas prestao da jede travu u potpunosti. I, naravno, postoji i mogućnost da Vaš pas jednostavno voli kako trava miriše ili voli njen ukus.

Da li treba da zaustavim svog psa od jedenja trava? Ako je tako, kako?
Ako sumnjate da vaš pas jede travu jer mu je dosadno, možda bi bilo korisno da se poveća njegova aktivnost sa igrom ili sa novom igračkom. Pojedini karakteri pasa zahtevaju veći angažman i dovitljivost vlasnika za smišljanje novih zadataka za psa jer u suprotnom može im biti dosadno i da tada počnu da rade stvari koje nisu prirodne.
Kod šanse da je ponašanje vašeg psa uzrokovano nedostatkom u ishrani, prelazak na bolju hranu za pse, posebno sortu visokih vlakana, može pomoći u ublažavanju problema.
Ako je pasenje trave povremeno i u manjim količinama, većina stručnjaka slaže da samo po sebi nije štetno, ali treba imati na umu da određeni herbicidi i pesticidi koji se koriste na travnjacima mogu biti prilično otrovni, naročito ako se progutaju. Pored toga, veliki broj običnih biljaka je toksično, što može dovesti do problema ako Vaš pas ih jede zajedno sa travom.